Monday, February 18, 2019

Symbbalah



Ανέκαθεν.
Ακόμη και πριν την γένεση των συμβόλων και του τρόπου δημιουργίας τους (προϊστορικό μελάνι από σπόρους, χαρτί από δέρμα ή έντερο ζώου, τοιχογραφία),
ο άνθρωπος αναζητούσε ταυτότητα, δύναμη και πάνω απ’ όλα επεξήγηση για τον ίδιο και το περιβάλλον του.
 Αυτή η φωτεινή ακτίνα από τους ουρανούς που κάνει πολύ θόρυβο, από πού προήλθε, μήπως κάποιος δυνατότερος από εμένα με προειδοποιεί , θέλει να φύγω από την περιοχή του, ή μήπως μπορώ να τον καλοπιάσω όπως κάνω με τον αγριόχοιρο που του αφήνω καρπούς σε μια γωνιά και καθώς τρώει το σκοτώνω με το ακόντιο μου πισώπλατα;;;
Και αν κάποια στιγμή κάποιος πει κάτι «πετυχημένο» και εμένα μου αρέσει πως θα το καταγράψω για να επανέρχομαι όποτε θέλω;

Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα αλφάβητα, αριθμοί και γενικότερα σύμβολα.
Και να σας πω την αλήθεια ήταν πιο έξυπνα από τα δικά μας.
Όταν ένας βαβυλώνιος ήθελε να αναφερθεί στον αγέρωχο και φονικό αετό, απλώς δημιουργούσε το σχήμα του και ουδείς είχε αντίρρηση ότι αυτό που απεικονιζόταν δεν ήταν αετός γιατί έμοιαζε ακριβώς με το σχήμα του πτηνού.
Σε αντίθεση που με εμάς κάποιοι θα το πούνε αετό, άλλοι eagle, άλλοι  aigle και άλλοι Milcham.
Ο Ludwig Wittgenstein δεν είχε άδικο στο δημιούργημα-αριστούργημα του, όταν έθιξε το πάνω θέμα πιο αναλυτικά και φυσικά ακόμη περιμένουμε μια ανταπάντηση-ανταπόκριση προς την συγκεκριμένη έμπνευση από το επίσης εξαιρετικό δημιούργημα του Σπινόζα.
Σαν να μην έφτανε αυτό το ντελίριο του υψομέτρου της Βαβέλ, ορισμένοι αφιέρωσαν όλοι τους τη ζωή για να (από)κωδικοποιήσουν όλη την αρχαία και νέα σημασιολογία ενεργειών και γραπτών και να αποδώσουν ένα ΕΝΝΙΑΙΟ νόημα από την αρχή έως το τέλος.
Δεν είναι λίγοι που τους ακολούθησαν σε αυτό το ταξίδι πνευματικού αυνανισμού(φιλαράκι θα μου τον τρίψεις αν στον παίξω κι εγώ;;),
δημιουργώντας δύο, τρία και μερικές φορές χίλια δεκατρία στρατόπεδα θεωριών, συνομωσιών και ακόμη και (Θού Κύριε) ιδεολογιών που επιζούν μέχρι και σήμερα.
Από την άλλη , τους καταλαβαίνω απόλυτα, συνειδητοποιώντας ότι απάντηση για τα πλέον ουσιώδη υπαρξιακά ζητήματα τους δεν θα λάβουν , είπαν τουλάχιστον να αντλήσουν δύναμη και ψυχική υποστήριξη από την συμμετοχή σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων με συγκεκριμένη αντίληψη και κοσμοθεωρία.
Το κακό σε όλη αυτήν την υπόθεση είναι ότι τα άτομα που κατέχουν ουσιαστικές πληροφορίες με άμεσο αντίκτυπο στην ζωή μας( ποια η διακύμανση της τιμής του σιταριού τους επόμενους 6 μήνες και ποια η ευρωπαϊκή πολιτική κατεύθυνση για το μεταναστευτικό κύμα που πληγεί τις Μεσογειακές χώρες  et cetera) εκμεταλλεύονται τους συγκεκριμένους με σκοπό να δημιουργήσουν μύθους, δίνοντας τους μισές αλήθειες και ακόμη πιο γεμάτα ψέματα για την πραγματική απάντηση που όλοι ψάχνουν αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να δώσει.(ποιοι είμαστε, ποιος μας έφτιαξε, τι κάνουμε εδώ πέρα etc).
Το ρεύμα του συμβολισμού τον τελευταίο αιώνα μοιάζει με πολιτική εταιρείας videogames που βγάζει δωρεάν τις παλιές πίστες κάθε φορά που λανσάρει την καινούργια(και επί πληρωμή).
Κάθε φορά αποκαλύπτεται στο ευρύ κοινό κάτι που έχει αναμασηθεί και πλέον ή δεν είναι  χρήσιμο ή τελικά δεν είχε καμία σχέση με αυτό που νόμιζαν οι κάτοχοι και απλώς το εκθέτουν δημοσίως για να μπερδέψουν και /ίσως να χλευάσουν τον όποιο ανεξάρτητο «ερευνητή» .
Χρόνια θύμα αυτής της μάχης Αρχαγγέλων, διαβόλων και τριβόλων , αποφασίζω πως ήρθε η ώρα να απαντήσω σε πιο ουσιαστικά και φλέγοντα ζητήματα (ποια θα είναι τα σχέδια για μένα και τους δικούς μου ανθρώπους τα επόμενα 5 χρόνια).
Και αλίμονο αν μπορέσω να οργανώσω όλα τα παραπάνω με μαθηματική και χειρουργική ακρίβεια, αλλά ακόμη και αν μπορέσω να διασφαλίσω ένα μεγάλο κομμάτι αυτών
σε καμία περίπτωση δεν θα γίνω (συν)μέτοχος  σε ένα κυνήγι αριθμών , συμβόλων και συνωμοσιών με σκοπό να ικανοποιήσω το ντετεκτιβικό μου εγώ.
Και σε περίπτωση πως κάτι δεν κολλάει με την όλη «ανθρωποπλασμένη» θεώρηση μου , ωσάν άλλος repainting indicator θα κάνω δυο- τρία tweaks and tricks με σκοπό να matchάρει πλήρως με τις δικές μου εμμονές.
Εξ’ αιτίας όλων των προαναφερθέντων,
τούτο είναι το τελευταίο πόνημα με συμβολισμό και κρυφά νοήματα,
μέσω του ατελέ(ω)σφορου και ανούσιου παιχνιδιού των λέξεων.


Από δω και πέρα, I will be straight.

No comments: