Tuesday, May 5, 2015

Είδη trader και … ταμπέλες ανθρώπων.



Καλή σας  μέρα   φίλοι μου!!

Σήμερα θα δούμε κάποια από τα κυρίαρχα είδη trader και θα μιλήσουμε λίγο για το  psychological part της ταυτότητας μας ως καιροσκόποι αλλά και ως επενδυτές , έχοντας ως επίκεντρο την ανάληψη ρίσκου.



Δυστυχώς η λέξη trader δεν είναι αποδεκτή από την ελληνική κοινότητα και πιθανότατα να αργήσει να γίνει. Δυστυχώς πολλοί μας παρομοιάζουν με τζογαδόρους, πρεζάκια της αδρεναλίνης και πολλά άλλα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα έλεγα ότι απέχουν και πολύ από την καθημερινότητα, ακόμη και από τους λεγόμενους επαγγελματίες.
Και κάπου εδώ αρχίζει ο διαχωρισμός. Όσο περισσότερο κλείνουμε προς τους παραπάνω χαρακτηρισμούς , τόσο πιο risk lovers είμαστε και τούμπαλιν για εκείνους που ψάχνουν κάτι πιο risk free.
Βλέπουμε εδώ αγαπητοί μου φίλοι πως ουσιαστικά αυτό που μας διαχωρίζει δεν είναι σε καμία περίπτωση το προϊόν ,ή το μέγεθος κεφαλαίου  αλλά το τι μέρος από αυτό είμαστε διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουμε(ρίσκο) έτσι ώστε να   επωφεληθούμε από κάποια επικείμενη μεταβολή στην τιμή μιας χρηματιστηριακής αξίας. Επίσης απαραίτητο στοιχείο είναι και ο τρόπος  διαχείρισης  της θέσης μας, η τοποθέτηση του  stop, take profit και τα σημαντικά σημεία,(turning points).
Αφού λοιπόν επιλέξουμε που κλείνει το προφίλ μας συμπεριφορικά, τότε θα επιλέξουμε και την ανάλογη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε.

Προσοχή!!
Μην παρεξηγείτε την έννοια ρίσκο. Το ρίσκο είναι απαραίτητο , όχι μόνο για τους καιροσκόπους αλλά και για τους επενδυτές , επίσης μην θεωρείτε αυτονόητα ότι ένας επενδυτής ρισκάρει λιγότερα από έναν καιροσκόπο(μιλώντας πάντοτε αναλογικά)

Μην είστε απόλυτοι  και σίγουροι για τίποτε! Όσο πιο σίγουροι είστε τόσο πιο άσχημα θα σας επαναφέρει η αγορά στα μέτρα της. Κάποιες φορές έχουμε την τύχη(;) να ακολουθήσουμε την αγορά , άλλες όχι και εκεί ακριβώς φαίνεται η ποιότητα και το είδος ενός  trader, στην διαχείριση του κινδύνου (πραγματικού) να χάσει ένα μέρος του κεφαλαίου του και ενός άλλου κινδύνου( ψυχολογικού) που ελλοχεύει πίσω από το παράξενο, το απρόβλεπτο,  το αδύνατο, το αναπόφευκτο…  η αγορά θα κάνει κάτι  irrational  και εμείς θα πρέπει να δράσουμε  rational.

Μην  φοβηθείτε ποτέ να βάλετε το κεφάλαιο σας σε ρίσκο. Εφόσον είναι απαραίτητο ,τότε είναι και φυσικό επόμενο ότι θα το πράξετε με σκοπό να βγάλετε κάποιο κέρδος . Κάποια στιγμή θα αρχίσετε να χάνετε χρήματα, μην αλλάξετε την στρατηγική σας ούτε την προσέγγιση σας. Τα winning και losing streaks πάνε κι έρχονται βραχυπρόθεσμα, είναι η συνέπεια και η διάρκεια που σας βγάζει νικητές από τον συγκεκριμένο αγώνα  και όχι τα φοβερά συστήματα ή ακόμη χειρότερα τα inside information.


Τέλος , μην βάζετε ταμπέλες
ούτε σε προϊόντα , ούτε φυσικά σε ανθρώπους .


Ιδιαίτερα την ταμπέλα του χαμένου,

υπάρχουν άνθρωποι που (αποτυγ)χάνουν ξέροντας το λόγο  συνεπώς βγαίνουν   κερδισμένοι
και υπάρχουν κι εκείνοι που “κερδίζουν” και δεν γνωρίζουν γιατί,   με αποτέλεσμα να είναι χαμένοι μακροπρόθεσμα και να παραμείνουν μέχρι να καταλάβουν το σωστό δρόμο της επιτυχίας.

Μην αποκαλέσετε ΠΟΤΕ κάποιον χαμένο μέχρι να αυτοτιτλοφορηθεί ο ίδιος πρώτα.

Διότι αν το κάνετε ,δυο τινά μπορούν να συμβούν,

είτε να είναι  φυσιολογικός και να του…  “λουστεί” τόσο ο εγκέφαλος που στο τέλος να το επιδιώξει αυτοβούλως,

είτε να είναι λίγοοοο τρελός παραπάνω ,να του στρίψει και να αρχίζει να τραβά μαλλιά, πολλά μαλλιά!!!

Το έχω ξαναπεί και θα το λέω μέχρι να αποδημήσω για “έτερα μέρη” …

To trading  είναι μετρημένα κουκιά,
είσαι πράσινος(
in profits)  για ένα μήνα, συνέχισε,
είσαι για τρείς μήνες, ξεπέρασες το 90/90/90
rule,
 είσαι για τρία χρόνια ,τότε οι άλλοι το βουλώνουν και σε αποδέχονται ως πραγματικό
trader,

έως τότε συνέχισε γιατί το μόνο που μπορεί να σε κρίνει είναι ο χρόνος , όλα τα υπόλοιπα είναι  … άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.


No comments: